Skip to main content

ဂျူံ ခေါက်ဆွဲကြော်(ဟောင်ကောင် စတိုင်)


 ဂျူံ ခေါက်ဆွဲကြော်(ဟောင်ကောင် စတိုင်)

.............................

ရွှေမြင်းပျံ ဂျူံ ခေါက်ဆွဲခြောက်ကို သုံးထားပါတယ်။

ဟောင်ကောင်စတိုင်လ်ကြော်ထားတဲ့အတွက်

ကြက်ဥမထည့်ထားပါဘူး။

နှစ်သက်ရင်တော့ ထည့်နိုင်ပါတယ်နော်။

ခေါက်ဆွဲကြော်တပွဲစာအတွက်

လိုအပ်တာတွေကတော့

ကြက်သို့မဟုတ်ဝက်သား... ၅ကျပ်သား

မုန်လာဥနီ.........အနည်းငယ်

ရွှေပဲသီး.............အနည်းငယ်

မုန်လာထုပ် ......အနည်းငယ်

ကောက်ရိုးမှို ......အနည်းငယ်

ကြက်သွန်မြိတ်... အနည်းငယ်

ကြာညို့ (sweet soya sauce).ထမင်းစားဇွန်း၂ဇွန်း

ပဲငံပြာရည် အနှောက်-(dark sauce)။.............၁ဇွန်း

ခရုဆီ.......................ထမင်းစားဇွန်း၁ဇွန်း

ငံပြာရည်အကြည်......ထမင်းစားဇွန်း၁ဇွန်း

ငရုတ်ကောင်းမှုန့် ......အနည်းငယ်

နှမ်းဆီ.......................အနည်းငယ်

ဆား..........................အနည်းငယ်

ဟင်းခတ်မှုန့်...............အနည်းငယ်

ပြင်ဆင်ရန်နှင့်ကြော်ရန်

.......................................

ဂျူံ ခေါက်ဆွဲခြောက်တဝက်ကို 

အိအောင်ပြုတ်၍ ရေစစ်ထားပါ။

မုန်လာဥနီ၊ ရွှေပဲသီး၊ မုန်လာထုပ်၊

ကောက်ရ်ိုးမှို၊ ကြက်သွန်နီနှင့်

့ ကြက်သွန်မြိတ်အနည်းငယ်စီတို့ကို လှီးဖြတ်ထားပါ။

ကြက်သားသို့မဟုတ် ဝက်သား၅ကျပ်သားခန့်ကို 

မထူမပါးလှီး၍ဆား၊ ဟင်းခတ်မှုန့်၊ 

ငရုတ်ကောင်းမှုန့်တို့ဖြင့် နှယ်နှပ်ထားပါ။

ဆီပူအောင်အရင်တည်၍

အသားအရင်ထည့်ကြော်ပါ။

အသားတင်း၍ ကျက်ခါနီး ကြက်သွန်နီထည့်၊ 

အသီးရွက်တွေ ထည့်မွှေပါ။

အသီးရွက် ကျက်ခါနီး ခေါက်ဆွဲထည့်၊

ငံပြာရည်အကြည်၊ အနှောက်

ခရုဆီ၊ ကြာညို့ တို့ထည့်ပါ။

အရောင်တွေနံ့ပြီး အရသာအနေတော်ဆိုရင် 

နှမ်းဆီ၊ကြက်သွန်မြိတ်နှင့်

့ ငရုတ်ကောင်းမှုန့်ထည့်မွှေပြီး ချပါ။

နှမ်းဆီကအနံ့မွှေးဖို့အတွက်ပဲသုံးတာမို့လို့

လက်ဖက်ရည်ဇွန်းတဝက်စာပဲထည့်ပါနော်။

ပြီးရင် ကြက်သွန်ချဉ် သို့မဟုတ် နှစ်သက်ရာ

အချဉ်တမျိူ းမျိူ းဖြင့်တွဲစားနိုင်ပါပြီ။

Crd.Mogok Thu

Comments

Popular posts from this blog

ခရမ်းသီးနှပ်နည်း

 ခရမ်းသီးနှပ်နည်း ပုစွန် ခြောက်မထည့်ရင် သက်သက်လွတ် ဟင်းချက်စားလို့ရပါတယ်.... ခရမ်းသီးအနေတော်အတောင့်လိုက်လေးတွေထက်ခြမ်းခြမ်းပြီးဆားရည်နဲ့ရေစိမ်ထားပါ ... ပုစွန်ခြောက်ထောင်းပါထောင်းထားတဲ့အထဲကြက်သွန်ဖြူနီထည့်ထောင်းပါ ... ခရမ်းသီးတွေရေပြန်ဆေးပြီးချက်မယ့်ဒယ်အိုးထဲထည့်ပါ ဆားအနဲငယ် (ခရမ်းသီးကအငံကြောက်ပါတယ်)ဆနွင်းအနဲငယ် ငြုပ်အရောင်တင်အနဲငယ် ( ငြုပ်သီးမှုန့်ကိုဆနွင်းထည့်သ‌ေလာက်ပဲထည့်ပါနီရဲ‌ေနရင်စားမ‌ေကာင်းပါ)အရသာမှုန့်မျှင်ငပိအနဲငယ်ထည့်နယ်ပါပြီးရင်ထောင်းထားတဲ့အရာတွေကိုခရမ်းသီးကြားထဲထည့်တန်ထည့်နယ်တန်နယ်ပြီးဆီထည့်ပါလက်ဆေးရေးလေးပါထည့်ပြီးအဖုံးဖုံးပြီးစချက်ပါ နူးလောက်မယ်ထင်မှအဖုံးကိုဖွင့်ပါ ဖွင့်ပြီးမနူးသေးရင်ရေနွေးလေးနဲနဲထပ်ထည့်ပါ(အဖုံးထပ်မဖုံးပါနဲ့ဖွင့်လိုက်ဖုံးလိုက်ဆိုခရမ်းသီးအရောင်မလှမှာစိုးလို့ပါ) နူးပြီးဆီပြန်ရင်ရပါပြီ... Credit Khaing Khaing Myint

ငါးနီတူ မန်ကျည်းရွက်အုပ်ချက်

  ငါးနီတူ မန်ကျည်းရွက်အုပ်ချက် ပါဝင်ပစ္စည်းကတော့ ငါးနီတူ / ခရမ်းချဉ်သီး ကြက်သွန်ဖြူ/နီ / ငရုပ်သီးခြောက် /ငါးပိ /ဆား /အရသာမှုန့် /အရောင်တင်မှုန့် ချက်နည်းကတော့ ငါးခြောက်ကို ခဏ ရေစိမ်ထားတယ် ခရမ်းချဉ်သီးတစ်လုံး ကြက်သွန်ဖြူ/နီ အရောင်တင် ငါးပိ (နည်းနည်းထည့်ပေးရတယ် အချဉ်ဓာတ်ထိမ်းဖို့ ) အားလုံးကို ထောင်းသင့်တာထောင်းခြမ်းသင့်တာခြမ်းပီး ဆီသပ်နည်းနည်းကြာတော့ ငါးခြောက်လေးပါထည့်ပီးဆီသပ်ပေးငါးခြောက်လေးကျက်လောက်ပီဆို မန်ကျည်းရွက်ထည့် ဆား အရသာမှူန့် ငရုပ်သီးခြောက်ထောင်းထည့် ကြော် ကိုယ်ကအစပ်မစားလို့ ငြုပ်သီးခြောက်လျှော့ထည့်ထားတယ် စားလို့ရပါပြီရှင် Credit Ei Sandar Khaing

ထမနဲထိုးနည်း

 ထမနဲထိုးနည်း ************** ထမနဲ ထိုးရန်ဖို့••••• စာချိုးလို.မှာခဲ့မယ် ••• တစ်စိတ်ဆန်သည်ကောက်ညှင်းရယ်နှင့်  တစ်ပိဿသာဆီအမှန်သွင်းပါလို.  ချင်း(ဂျင်း) က သုံးဆယ်။ မြေပဲဖြူလှော်တစ်ခွက်ကယ်နှင့်  အုန်းသီးဆန်အတူဖတ်ပါလို့  နှမ်းမပြတ်ဤနည်းနှယ်။ ရေစင်ကြည်ပထည့်ရိုး လက်နှစ်သစ်သာပ ၊  တွက်စစ်ကာချိန်ဆယ်သားရယ်နှင့် ရောနှောကလူအများတို့ရယ်  အားစိုက္လို့ထိုး ...။ မန်လည်ဆရာတော်ဘုရားကြီး ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ ဒီအချိုးဟာ ရှေးမြန်မာလူကြီးများ လက်ဆင့်ကမ်း၍ လာတဲ့ အချိုးဖြစ်သလို ဆရာမကြီးခင်ခင်ထူးရဲ့မအိမ်ကံ ၀တ္ထုထဲမှာ လည်း ဖော်ပြထားတာတွေ့ရပါတယ်  ( စကားချပ် ) (၁) ကောက်ညှင်းဆန်.......(၄)ပြည် (၂ )မြေပဲ.......................(၈၀) ကျပ်သား.. (၃)နှမ်းဆီ(သို.)မြေပဲဆီ.... (၁)ပိသာ (၄) နှမ်းစေ့( မဲ+အဖြူ )......(၃၂) ကျပ်သား (၅) အုန်းသီးစိတ်..............(၂၀) ကျပ်သား.. (၆) ဆား.........................(၇) ကျပ်သား. (၇) ချင်း..........................(၁၅) ကျပ်သား  ထမနဲ မထိုးခင် ကောက်ညှင်းဆန်တွေကို ရေဆေးပြီးအနည်းဆုံး (၃) နာရီခန့် ကြိုတင်၍ ရေစိမ်ထားရပါမယ်...။ မြေပဲတွေကို လှော်ပြီး အ...