Skip to main content

သာကူကျိုနည်း

 အလျူလုပ်ဖို့အတွက်ဖြစ်ဖြစ် မိသားစုအတွက်ဖြစ်ဖြစ်

Save ကို Save ထားမှရမယ့် လူကြိုက်အများဆုံးမုန့်ပြုလုပ်နည်း( ၄) မျိုး

(၁)


သာကူကျိုနည်း

သာကူစေ့ကိုအစေ့ပျောက်ရုံကျိုပြီးဇကာနဲ့ဆယ်ပါ

အပေါ်မှရေအေးထက်လောင်းချပြီးရေစစ်ထားပါ

ထန်းလျက်၅၀သါးကျို ရေသန့်၁လီတာ၄ဗူးထည့်ကျိုပါရှင်

ဆူပွက်လာရင်ဆားအနည်းငယ်ဖြူး အအေးခံ

သာကူစေ့ရော အုမ်းသီးခြစ်ပြီးစားပါရှင်

ကမ်စွန်းဥရောချင်ရင် ပြုတ်ပြီးရောထည့်လိုက်ပါရှင်

Credit May Moe Phyu

Crd photo

(၂)အလျူလုပ်မလား ဘုရားကပ်မလား

မကောင်းတာတွေမြုပ်ပြီး ကောင်းတာတွေအမြန်

ပေါ်စေတယ်ဆိုတဲ့ မြန်မာ့ရိုးရာမုန့်လုံးရေပေါ် လုပ်နည်း 👇🏻

ထန်းလျက်ကို အတုံးသေးလေးဖြစ်အောင်

ငရုတ်ဆုံနဲ့ ထောင်းထားပါ

အုန်းသီးခြစ်ထားပါ

ကောက်ညှင်းမုန့်၃ဆ

ဆန်မှုန့် ၁ဆ

ရေ ၂ဆ ထည့်ပြီး

နှံစပ်အောင်နယ်ပါ မုန့်သားရပြီဆို

အလုံးသေးလေးတွေလုံးပြီး အလယ်ကနေ

ထန်းလျက်တုံး​လေးတွေထည့် အစာသွပ်ပါ

ပြီးရင် သေချာပြန်လုံးထားပါ

ရေနွေးဆူဆူထဲသို့ ထုံးရေကြည်အနည်းငယ်ထည့်ပြီး

မုန့်လုံးများ ထည့်ပြုတ်ပါ

ရေပေါ် ပေါ်လောလေးပေါ်လာရင်ရပါပြီ

ဇကာလေးနဲ့ဆယ်ပြီး အုန်းသီးဖြူးစားပါ ။

Credit Original photo

(၃)မုန့်ကြာစိကြိုက်သူများအတွက်...

မုန့်ကြာစိ (စေ့) ကလည်း သင်္ကြန် ရာသီစာပါ။ အချို့ ဒေသတွေက  ပဲမုန့်လုံး ရေပေါ် လို့လည်းခေါ်ပါတယ် ။ သူကတော့ မုန့်လုံးလေးတွေ (ကြာစိအရွယ်) လေးတွေပြုတ် ၊ သီးသန့်ထန်းလျက်ရည် လောင်းစားရတာပါ။

ပါ၀င်ပစ္စည်းများ

ကောက်ညှင်းမှုန့်

ဆန်မှုန့် - အနည်းငယ်

ထန်းလျက်ဖြူ  (သို့မဟုတ်) အညို

အုန်းသီးခြစ်

ဆား

ပြင်ဆင်ပြုလုပ်နည်း

မုန့်လုံးရေပေါ်လုပ်ရင် ကောက်ညှင်းချည်းပဲ သုံးလျှင် အရမ်းစေးပြီး တွဲကပ် နေတတ် ပါတယ်။ ဒါကြောင့် ဆန်ကြမ်းမှုန့် အနည်းငယ် ရောသုံး ပေးဖို့ လိုအပ်ပါတယ်။

ကောက်ညှင်းမှုန့် ၊ ဆန်မှုန့် ၊ ဆား စတာတွေကို ရောပြီး ရေ ၁ဗူး (နို့ဆီဗူး) ခပ်နွေးနွေးကို အနည်းငယ်စီ ထည့်ပြီး သမသွားအောင် နယ်ပါ။  စေးထွေးထွေး မုန့်သားမှာ အနေတော်ပါ။

မိမိနှစ်သက်သလို အရွယ်လေးတွေလုံးပြီး  လုံးသွားအောင် လုံးပြီး ရေနွေး ဆူဆူ (ရေများများ) မှာ ရေပေါ်သို့ ပေါ်လာသည် အထိ ပြုပ်ပါ။

ထန်းလျက်ကို သီးသန့် အရည်ကျိုထားပြီး စစ်ထားပါ။

အုန်းသီးကိုလည်း အမျှင်ပုံစံ ရအောင် ခြစ်ထားပါ။

ပေါ်လာသည့် မုန့်လုံးများ ဆယ်၍ ရေစစ်ပါ။ အုန်းသီးအမျှင်များ ဖြူးပြီး သုံးဆောင်ပါ ။

Crd

.(၄) ပေါင်မုန့်အုန်းနိုဆမ်းလေးလုပ်စားပါတယ်လို့စ်..

အုန်းနို့ကျောက်ကျောလေးကြို.. သာကူ အဖြူ/အနီလေး ပြုတ်.. ကောက်ညင်းလေးပေါင်း.. အုန်းနို့သကြားရည်လေးကြို့ အရသာပိုကောင်းအောင် နို့စိမ်းလေးနဲ့နဲ့ထဲ့..မုန့်လက်ဆောင်ဖတ်လေးကိုယ်တိုင်လုပ် ( မုန့်ညစ်ချတဲ့ဇကာအပေါက်ကြီးနေလို့ မလှမပ) နဲ့ ဒါပေမဲ့အရသာကတော့ ဂွတ်ရှယ်ပဲနော် စားပါအုံးရှင့်😊

Crd ပါရှင့်

Comments

Popular posts from this blog

ခရမ်းသီးနှပ်နည်း

 ခရမ်းသီးနှပ်နည်း ပုစွန် ခြောက်မထည့်ရင် သက်သက်လွတ် ဟင်းချက်စားလို့ရပါတယ်.... ခရမ်းသီးအနေတော်အတောင့်လိုက်လေးတွေထက်ခြမ်းခြမ်းပြီးဆားရည်နဲ့ရေစိမ်ထားပါ ... ပုစွန်ခြောက်ထောင်းပါထောင်းထားတဲ့အထဲကြက်သွန်ဖြူနီထည့်ထောင်းပါ ... ခရမ်းသီးတွေရေပြန်ဆေးပြီးချက်မယ့်ဒယ်အိုးထဲထည့်ပါ ဆားအနဲငယ် (ခရမ်းသီးကအငံကြောက်ပါတယ်)ဆနွင်းအနဲငယ် ငြုပ်အရောင်တင်အနဲငယ် ( ငြုပ်သီးမှုန့်ကိုဆနွင်းထည့်သ‌ေလာက်ပဲထည့်ပါနီရဲ‌ေနရင်စားမ‌ေကာင်းပါ)အရသာမှုန့်မျှင်ငပိအနဲငယ်ထည့်နယ်ပါပြီးရင်ထောင်းထားတဲ့အရာတွေကိုခရမ်းသီးကြားထဲထည့်တန်ထည့်နယ်တန်နယ်ပြီးဆီထည့်ပါလက်ဆေးရေးလေးပါထည့်ပြီးအဖုံးဖုံးပြီးစချက်ပါ နူးလောက်မယ်ထင်မှအဖုံးကိုဖွင့်ပါ ဖွင့်ပြီးမနူးသေးရင်ရေနွေးလေးနဲနဲထပ်ထည့်ပါ(အဖုံးထပ်မဖုံးပါနဲ့ဖွင့်လိုက်ဖုံးလိုက်ဆိုခရမ်းသီးအရောင်မလှမှာစိုးလို့ပါ) နူးပြီးဆီပြန်ရင်ရပါပြီ... Credit Khaing Khaing Myint

ငါးနီတူ မန်ကျည်းရွက်အုပ်ချက်

  ငါးနီတူ မန်ကျည်းရွက်အုပ်ချက် ပါဝင်ပစ္စည်းကတော့ ငါးနီတူ / ခရမ်းချဉ်သီး ကြက်သွန်ဖြူ/နီ / ငရုပ်သီးခြောက် /ငါးပိ /ဆား /အရသာမှုန့် /အရောင်တင်မှုန့် ချက်နည်းကတော့ ငါးခြောက်ကို ခဏ ရေစိမ်ထားတယ် ခရမ်းချဉ်သီးတစ်လုံး ကြက်သွန်ဖြူ/နီ အရောင်တင် ငါးပိ (နည်းနည်းထည့်ပေးရတယ် အချဉ်ဓာတ်ထိမ်းဖို့ ) အားလုံးကို ထောင်းသင့်တာထောင်းခြမ်းသင့်တာခြမ်းပီး ဆီသပ်နည်းနည်းကြာတော့ ငါးခြောက်လေးပါထည့်ပီးဆီသပ်ပေးငါးခြောက်လေးကျက်လောက်ပီဆို မန်ကျည်းရွက်ထည့် ဆား အရသာမှူန့် ငရုပ်သီးခြောက်ထောင်းထည့် ကြော် ကိုယ်ကအစပ်မစားလို့ ငြုပ်သီးခြောက်လျှော့ထည့်ထားတယ် စားလို့ရပါပြီရှင် Credit Ei Sandar Khaing

ထမနဲထိုးနည်း

 ထမနဲထိုးနည်း ************** ထမနဲ ထိုးရန်ဖို့••••• စာချိုးလို.မှာခဲ့မယ် ••• တစ်စိတ်ဆန်သည်ကောက်ညှင်းရယ်နှင့်  တစ်ပိဿသာဆီအမှန်သွင်းပါလို.  ချင်း(ဂျင်း) က သုံးဆယ်။ မြေပဲဖြူလှော်တစ်ခွက်ကယ်နှင့်  အုန်းသီးဆန်အတူဖတ်ပါလို့  နှမ်းမပြတ်ဤနည်းနှယ်။ ရေစင်ကြည်ပထည့်ရိုး လက်နှစ်သစ်သာပ ၊  တွက်စစ်ကာချိန်ဆယ်သားရယ်နှင့် ရောနှောကလူအများတို့ရယ်  အားစိုက္လို့ထိုး ...။ မန်လည်ဆရာတော်ဘုရားကြီး ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ ဒီအချိုးဟာ ရှေးမြန်မာလူကြီးများ လက်ဆင့်ကမ်း၍ လာတဲ့ အချိုးဖြစ်သလို ဆရာမကြီးခင်ခင်ထူးရဲ့မအိမ်ကံ ၀တ္ထုထဲမှာ လည်း ဖော်ပြထားတာတွေ့ရပါတယ်  ( စကားချပ် ) (၁) ကောက်ညှင်းဆန်.......(၄)ပြည် (၂ )မြေပဲ.......................(၈၀) ကျပ်သား.. (၃)နှမ်းဆီ(သို.)မြေပဲဆီ.... (၁)ပိသာ (၄) နှမ်းစေ့( မဲ+အဖြူ )......(၃၂) ကျပ်သား (၅) အုန်းသီးစိတ်..............(၂၀) ကျပ်သား.. (၆) ဆား.........................(၇) ကျပ်သား. (၇) ချင်း..........................(၁၅) ကျပ်သား  ထမနဲ မထိုးခင် ကောက်ညှင်းဆန်တွေကို ရေဆေးပြီးအနည်းဆုံး (၃) နာရီခန့် ကြိုတင်၍ ရေစိမ်ထားရပါမယ်...။ မြေပဲတွေကို လှော်ပြီး အ...