Skip to main content

" ကြာဇံဟင်းခါးချက်နည်း"


 "ကြာဇံချက်"/ " ကြာဇံဟင်းခါး"

ကြာဇံချက်  ချက် တဲ့ ပုံစံတွေ အများကြီးရှိသည့်အနက်မှ ဒီနေ့ချက်ဖြစ်တဲ့ ချက်နည်းကို အကြိုက်ဆုံးပါ...ကိုယ်တိုင်ကို

က ကြာဇံချက်က ကိုယ့်ရဲ့ အကြိုက်ဆုံးအစားအစာ တွေထဲ

မှာ တစ်ခုလို့တောင် ပြောလို့ရပါတယ် ....ဒါကြောင့် ရောက်လေရာအရပ်တိုင်းမှာ ကြာဇံချက်နဲ့ ပက်သက်တဲ့ ချက်နည်းပေါင်းများစွာကို လေ့လာခဲ့တယ် သင်ယူခဲ့တယ် 

ခုထိလည်းလေ့လာဆဲ သင်ယူဆဲပါ.... ..ကြာဇံချက်မှာ အဓိကက ကြက်သားဆီသတ်တာ အရေးကြီးပါတယ်  ဆီသတ်တဲ့ အနံ့ ကောင်းဖို့ရယ် ကြက်ပြုတ်ရည် ငံပြာရည်

ကောင်းဖို့ရယ်က အဓိကကျပါတယ် ..ဆီသတ်တဲ့ အနံ့ကောင်းကောင်းရဖို့ ကိုယ်တိုင် ပုံစံအမျိုးမျိုးနဲ့လက်တည့်စမ်း

ပြီးချက်ခဲ့ဖူးတယ် ကြက်သားကို ကြက်သွန်နီ/ဖြူ ထောင်းပီး 

ဆီသတ်လိုက်လို့ထွက်လာတဲ့အနံ ..ကြက်နီ/ဖြူ /ဂျင်းသုံးမျိုး

ပေါင်းပီးဆီသတ်လို့ထွက်လာတဲ့ အနံ့ ကြက်နီ တမျိုးထဲထည့်

ပြီးထွက်လာတဲ့အနံ့.   ဘာမှမထည့်ပဲ ဆီပူပူမှာ ဆနွင်းအရောင်တင်ပဲ ထည့်ပီး ထွက်လာတဲ့အနံ့ ကြက်သွန်ဖြူတစ်မျုိးထဲပဲထောင်းပီး ဆီသတ်လိုက်လို့ထွက်

လာတဲ့ အနံ့. မျိုးစုံပေါ့ 

နောက် ဘာမှဆီမသတ်ပဲ ကြက်ပြုတ်အိုးထဲ အကုန်ပစ်ထည့်ပီးတော့လည်း ချက်ဖူးတယ် ...အားလုံးထဲမှာ မှ ကိုယ်အကြိုက်ဆုံးနဲ့ ကြာဇံချက်ရဲ့ ဟင်းပွဲနဲ့အလိုက်ဖက်ဆုံးကတော့ အခု ချက်ပြမဲ့ ကြက်သွန်ဖြူ တစ်မျုိးထဲထောင်းပြီးဆီသတ်ပြီး ချက်တဲ့ ပုံစံကို အကြိုက်ဆုံးပါ အနံ့ရော အရသာပါ တကယ်ကောင်းပါတယ်......နောက်တချို့ က ကြက်သားကို အစိမ်းလိုက်သေးသေးလေးတွေတုံးပြီးချက်တယ်  အခုချက်မဲ့ ပုံစံက ကြက်သားကို အရင်ပြုတ်ပီးမှ ချက်မှာဖြစ်ပါတယ် 

ဘာပဲဖစ်ဖြစ် စိတ်ဝင်စားတဲ့ အိမ်ရှင်မတွေအတွက် နည်းပေါင်းစုံ ရှိတဲ့ ချက်နည်းထဲက ပုံစံတစ်မျိုးပေါ့နော်

 ကိုယ့်အိမ်မှာ က အိမ်သားကနည်းတော အိုးအသေးလေး အချိုးပေါ့နော် ဒီအချိုးအတိုင်းပဲ ချက်နည်းကို ရေးပြီးတင်ပေးလိုက်ပါ့မယ်.....

ပါဝင်ပစ္စည်းများ 

ယိုးဒယား ကြာဇံ တစ်ဆယ်သား (ဘာလို့ယိုးဒယားကြာဇံကို

ရွေးပီးချက်သလဲဆိုတော့ ဒီကြာဇံက ချက်လိုက်ရင် အချောင်းလေးတွေက ကြည်ကြည်လေးနဲ့ပွလာပြီး စားလိုက်ရင်လည်းထွေးထွေးလေးနဲ့ ပိုစားကောင်းလို့ပါ )

ကြက်သား ၁၅ကျပ်သား

ကြက်သွန်နီ  ခြောက်လုံး

ကြက်သွန်ဖြူ ဥကြီး တစ်လုံး

ငံပြာရည် (ငံပြာရည်ကို သုံးရင် အရမ်းအနံ့မဆိုးတဲ့ ငါးငံပြာရည် အချိုရည်ကိုသုံးပါ)

ဆား ကြက်သားမူန့်. အချိုမူန့်.သကြားအနည်းငယ်

ဆနွင်း အရောင်တင်မူန့် ငရုတ်ကောင်းမူန့်. အနည်းငယ်

ကြက်ဥ နှစ်လုံ း (ဘဲဥ/ငုံးဥ) ကိုယ်နှစ်သက်ရာ

မိူခြောက် ပန်းခြောက် ပဲပြားလိပ်.နှစ်ရာတန် တစ်ထုပ်ဆီ နံနံပင် ကြက်သွန်မိတ် သံပုရာသီး ငရုတ်သီးလှော်မူန့်

ဆီ အနည်းငယ်တို့ လိုအပ်ပါတယ်

ငါးဖယ်ကိုပြုတ်ပီးအတုံးသေးသေးလေးတွေတုံးပြီးထည့်ချင်လည်းရပါတယ်

ချက်နည်း.....

အရင်ဆုံး ကြက်သားကို ဆားကြက်သားမူန့်လေးအနည်းငယ်ထည့်ပီးပြုတ်ထားပါ 

ကြက်သွန်ဖြူကို အခွံနွှာပြီး မညက်တညှက်ထောင်းထားပါ 

ကြက်သွန်နီ ကို အလုံးလိုက်ခွှာထားပါ..မိူခြောက်ပန်းခြောက်ကို ရေစိမ်ထားပါ

ကြာဇံကို ရေစိမ်ထားပါ  မိူခြောက်များကို ရေစိမ်လို့ပွလာပီဆိုလျှင်သဲများကို ပြောင်အောင်ဆေး၍ အနေတော် လေးညှပ်ထားပေးပါ ..ပန်းခြောက်များကို အလယ် ကအရိုးလေးတွေထုတ်ပီးထုံးထားပေးပါ

ကြက်ပြုတ်အိုးထဲကကြက်သားနူးပီဆိုလျှင်ဆယ်ယူ၍.အသားများကို အမျှင်ခပ်ကြီးကြီးလေးနွှာပေးထားပါ....အားလုံးအဆင်သင့်ဖြစ်ပြီဆိုလျှင် ဟင်းအိုးဆီသတ်လို့ရပါပီ....

ပထမဆုံး အိုးဆီပူလျှင် ပဲပြားလိပ်တွေကို အရင်ကြော်လိုက်ပါ နည်းနည်းလေးကြွပ်လာပြီဆိုလျှင် ပြန်ဆယ်ထားပါ ပြီးလျှင် ထောင်းထားသော ကြက်သွန်ဖြ

ူကို  ဆီသတျပါ မတူးပါစနှေငျ့ အနံမှှေးလာလြှငျ ဆနှငျးအရောငျတငျ အနညျးငယျထညျ့ပါ ပွီးလြှငျ ကွကျသား

များကို ထည့်ပါ.မွေပါ ရေအနည်းငယ်ထည့်ပါ ..ရေခမ်းလျှင် 

မိူ ပန်းခြောက်. ကြက်သွန်နီ.ကြက်သားမူန့် ငရုတ်ကောင်းမူန့်

ထည့်ပါ ရေနည်းနည်းစီထည့်ပီး မိူအနည်းငယ်နူးလာသည်ထိ

စိတ်ရှည်ရှည်ဆိသတ်ပေးပါ ...

.အားလုံးအနံ့ပြည်စုံလျှင့်ကြက်သားဆီသတ်တာပြီးပါပြီ ..

အဲ့ခြိနျမှာ တစျဖကျက ကွကျပွုတျရညျအိုးကို ရအေနညျးငယျထပျထညျ့ပွီးပှကျပါစေ ပှကျလာလြှငျ ကွကျသားဆီသတျထားတာတှကျေို ကွကျပွုတျရညျအိုးထဲသို့

ထည့်ပြီးထပ်ပြီးအပွက်ဆူအောင်တည်ထားပေးပါ...ဟင်းရည်အိုးပွက်ပွက်ဆူမှရေစိမ်ထားတဲ့ ကြာဇံကို အနေတော်လေးတွေဖြတ်၍ထည့်ပေးပါ ကြော်ထားသောပဲပြားလိပ်တွေကိုထည်ပါ.ပြုတ်ထားတဲ့ကြက်ဥကို ပါးပါးလှီးပီးထည့်ပေးပါ ...အရသာအတွက် ငံပြာရည်ကို ဟင်းရည်အိုးပွက်ပွက်ဆူမှထည့်ပါ အဲ့ဒါမှ ငံပြာရည်အနံ့မနံ

မှာပါ ဆားကြက်သားမူန့် အချိုမူန့် သကြား အားလုံးကို မိမိစိတ်ကြိုက် အရသာကို ထိန်းပြီးထည့်ပါ ....အရေးကြီးပါတယ် ..အရသာငန်လွန်းရင်လည်းမကောင်း

ပေါ့ရင်လည်းမကောင်း အချိုမူန့်တွေအရမ်းများရင်လည်း

မကောင်းပါဘူး....အားလုံးပြီးရင်ငရုတ်ကာင်းမုန့်အနည်းငယ်ထပ်ထည့်ပါ....ကြာဇံလည်းပွလာပြီ ဟင်းရည်လည်းအရည်ကျလာပြီဆိုလျှင် အရမ်းအရသာရှိတဲ့ ကြာဇံချက်တစ်ခွက်ရပါပီ....နံနံပင် ကြက်သွန်မိတ် ကြက်သွန်နီ ပါးပါးလှီးထားတာလေးကိုထည့်၍သုံးဆောင်ပါ 

ငရုတ်သီးမူန့် သံပုရာသီး အရည်ညှစ်ပီးလည်းသုံးဆောင့်ကြည်ပါ ...အရမ်းကောင်းပြီး

အရသာရှိပါတယ်ရှင့်....

Credit

Comments

Popular posts from this blog

ခရမ်းသီးနှပ်နည်း

 ခရမ်းသီးနှပ်နည်း ပုစွန် ခြောက်မထည့်ရင် သက်သက်လွတ် ဟင်းချက်စားလို့ရပါတယ်.... ခရမ်းသီးအနေတော်အတောင့်လိုက်လေးတွေထက်ခြမ်းခြမ်းပြီးဆားရည်နဲ့ရေစိမ်ထားပါ ... ပုစွန်ခြောက်ထောင်းပါထောင်းထားတဲ့အထဲကြက်သွန်ဖြူနီထည့်ထောင်းပါ ... ခရမ်းသီးတွေရေပြန်ဆေးပြီးချက်မယ့်ဒယ်အိုးထဲထည့်ပါ ဆားအနဲငယ် (ခရမ်းသီးကအငံကြောက်ပါတယ်)ဆနွင်းအနဲငယ် ငြုပ်အရောင်တင်အနဲငယ် ( ငြုပ်သီးမှုန့်ကိုဆနွင်းထည့်သ‌ေလာက်ပဲထည့်ပါနီရဲ‌ေနရင်စားမ‌ေကာင်းပါ)အရသာမှုန့်မျှင်ငပိအနဲငယ်ထည့်နယ်ပါပြီးရင်ထောင်းထားတဲ့အရာတွေကိုခရမ်းသီးကြားထဲထည့်တန်ထည့်နယ်တန်နယ်ပြီးဆီထည့်ပါလက်ဆေးရေးလေးပါထည့်ပြီးအဖုံးဖုံးပြီးစချက်ပါ နူးလောက်မယ်ထင်မှအဖုံးကိုဖွင့်ပါ ဖွင့်ပြီးမနူးသေးရင်ရေနွေးလေးနဲနဲထပ်ထည့်ပါ(အဖုံးထပ်မဖုံးပါနဲ့ဖွင့်လိုက်ဖုံးလိုက်ဆိုခရမ်းသီးအရောင်မလှမှာစိုးလို့ပါ) နူးပြီးဆီပြန်ရင်ရပါပြီ... Credit Khaing Khaing Myint

ငါးနီတူ မန်ကျည်းရွက်အုပ်ချက်

  ငါးနီတူ မန်ကျည်းရွက်အုပ်ချက် ပါဝင်ပစ္စည်းကတော့ ငါးနီတူ / ခရမ်းချဉ်သီး ကြက်သွန်ဖြူ/နီ / ငရုပ်သီးခြောက် /ငါးပိ /ဆား /အရသာမှုန့် /အရောင်တင်မှုန့် ချက်နည်းကတော့ ငါးခြောက်ကို ခဏ ရေစိမ်ထားတယ် ခရမ်းချဉ်သီးတစ်လုံး ကြက်သွန်ဖြူ/နီ အရောင်တင် ငါးပိ (နည်းနည်းထည့်ပေးရတယ် အချဉ်ဓာတ်ထိမ်းဖို့ ) အားလုံးကို ထောင်းသင့်တာထောင်းခြမ်းသင့်တာခြမ်းပီး ဆီသပ်နည်းနည်းကြာတော့ ငါးခြောက်လေးပါထည့်ပီးဆီသပ်ပေးငါးခြောက်လေးကျက်လောက်ပီဆို မန်ကျည်းရွက်ထည့် ဆား အရသာမှူန့် ငရုပ်သီးခြောက်ထောင်းထည့် ကြော် ကိုယ်ကအစပ်မစားလို့ ငြုပ်သီးခြောက်လျှော့ထည့်ထားတယ် စားလို့ရပါပြီရှင် Credit Ei Sandar Khaing

ထမနဲထိုးနည်း

 ထမနဲထိုးနည်း ************** ထမနဲ ထိုးရန်ဖို့••••• စာချိုးလို.မှာခဲ့မယ် ••• တစ်စိတ်ဆန်သည်ကောက်ညှင်းရယ်နှင့်  တစ်ပိဿသာဆီအမှန်သွင်းပါလို.  ချင်း(ဂျင်း) က သုံးဆယ်။ မြေပဲဖြူလှော်တစ်ခွက်ကယ်နှင့်  အုန်းသီးဆန်အတူဖတ်ပါလို့  နှမ်းမပြတ်ဤနည်းနှယ်။ ရေစင်ကြည်ပထည့်ရိုး လက်နှစ်သစ်သာပ ၊  တွက်စစ်ကာချိန်ဆယ်သားရယ်နှင့် ရောနှောကလူအများတို့ရယ်  အားစိုက္လို့ထိုး ...။ မန်လည်ဆရာတော်ဘုရားကြီး ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ ဒီအချိုးဟာ ရှေးမြန်မာလူကြီးများ လက်ဆင့်ကမ်း၍ လာတဲ့ အချိုးဖြစ်သလို ဆရာမကြီးခင်ခင်ထူးရဲ့မအိမ်ကံ ၀တ္ထုထဲမှာ လည်း ဖော်ပြထားတာတွေ့ရပါတယ်  ( စကားချပ် ) (၁) ကောက်ညှင်းဆန်.......(၄)ပြည် (၂ )မြေပဲ.......................(၈၀) ကျပ်သား.. (၃)နှမ်းဆီ(သို.)မြေပဲဆီ.... (၁)ပိသာ (၄) နှမ်းစေ့( မဲ+အဖြူ )......(၃၂) ကျပ်သား (၅) အုန်းသီးစိတ်..............(၂၀) ကျပ်သား.. (၆) ဆား.........................(၇) ကျပ်သား. (၇) ချင်း..........................(၁၅) ကျပ်သား  ထမနဲ မထိုးခင် ကောက်ညှင်းဆန်တွေကို ရေဆေးပြီးအနည်းဆုံး (၃) နာရီခန့် ကြိုတင်၍ ရေစိမ်ထားရပါမယ်...။ မြေပဲတွေကို လှော်ပြီး အ...