Skip to main content

ကြက်ဥပူတင်း ပြုလုပ်နည်း


 ကြက်ဥပူတင်း ပြုလုပ်နည်း

━━━━━━━━━━━

(၁ဘန်းစာအချိုးကိုပဲရေးထားပါ

တယ်ပုံထဲကတော့ ၂ဘန်းလုပ်ထားလို့ပါ)


ကြက်ဥ= ၁၀လုံး(အနေတော်အရွယ်)

သေးရင် ၁လုံးပိုထည့်

နွားနို့ = ၁လီတာ

သကြား= ၁၀ကျပ်သား

ဂျုံမှုန့် = ၅ဇွန်း(ထမင်းစားဇွန်း)

ဆား= လက်ဖက်ရည်ဇွန်းတဝက်

ဗနီလာနံ့= ၁စက်

(မရှိရင် custard powder တဇွန်းလောက်

ထည့်ပါ)ကြက်ဥရဲ့ အနံ့မထွက်အောင်

ထည့်တာပါ

ထောပတ် =၁ဇွန်း(ထမင်းစားဇွန်း)


အရင်ဆုံး ကြက်ဥကို ကြေအောင်

ခေါက်မွှေပါ

သကြားနဲ့ နွားနို့ ဆားရောပြီး ၁၀မိနစ်

လောက်ထပ်မွှေပါ

ဂျုံ မှုန့်ကို ဇကာနဲ့ စစ်ပြီး ရောမွေပါ

အဖတ်တွေမဖြစ်အောင်ပါ

ဖုတ်မယ့်ဘန်း ကို ထောပတ်၁ဇွန်းနဲ့

နှံ့အောင်သုတ်ထားပါ

အိုးထဲထည့် မီးနဲနဲလေးနဲ့ ကြက်ဥရည်

ပျစ်လာအောင်ကျိုပါ

အဆက်မပြတ်မွေနေရပါမယ်

ဗနီလာ တစက်လောက်ထည့်ပါ

မိနစ် ၂၀လောက်

ကျိုရပါတယ် ပျစ်လာရင် ဖုတ်မယ့်ဘန်း

၉+၁၁လက်မ ထဲထည့် အပူချိန် ၁၆၀ံ

စင်တီဂရိတ် မိနစ်၃၀ဖုတ်ပါ

နီရောင်သမ်းလာရင် အအေးခံပါ

လုံးဝအေးသွားမှ ရေခဲသေတ္တာထဲ ၁နာရီ

လောက်ထည့်ပါ

မုန့်ဖြတ်ရတာ ပိုလွယ်ပါတယ်

(တခြားနည်းတွေလဲ ရှိပါတယ်

ဒါလေးကတော့ ဆွမ်းကပ်တာပဲဖြစ်ဖြစ်

အလှူပဲဖြစ်ဖြစ် ကျမတို့ မိုးကုတ်မြို့မှာ

အချိုပွဲအနေနဲ့ ထည့်ကြတာမို့ အဲ့ဒီ

နည်းလေးနဲ့ လုပ်ထားတာပါရှင်)

ပေါင်းလို့လဲရပါတယ် ဒါပေမယ့်

ဘန်းကကြီးလို့ ပေါင်းအိုးနဲ့ မဆန့်ရင်

တဝက်အချိုးနဲ့ လုပ်လို့ရပါတယ်

ကျမတို့ဆီမှာတော့ ပေါက်ဆီပေါင်းတဲ့

အိုးအကြီးနဲ့ ၁၀ဘန်း တပြိုင်နက်ပေါင်း

ကြပါတယ် ပြီးမှ အပေါ်မီး နဲနဲတင်လိုက်

တာပါရှင်


ဟင်းချက်နည်း၊မုန့်လုပ်နည်းကောင်းလေးတွေ


Credit - Yamin Thawdar See less

Comments

Popular posts from this blog

ခရမ်းသီးနှပ်နည်း

 ခရမ်းသီးနှပ်နည်း ပုစွန် ခြောက်မထည့်ရင် သက်သက်လွတ် ဟင်းချက်စားလို့ရပါတယ်.... ခရမ်းသီးအနေတော်အတောင့်လိုက်လေးတွေထက်ခြမ်းခြမ်းပြီးဆားရည်နဲ့ရေစိမ်ထားပါ ... ပုစွန်ခြောက်ထောင်းပါထောင်းထားတဲ့အထဲကြက်သွန်ဖြူနီထည့်ထောင်းပါ ... ခရမ်းသီးတွေရေပြန်ဆေးပြီးချက်မယ့်ဒယ်အိုးထဲထည့်ပါ ဆားအနဲငယ် (ခရမ်းသီးကအငံကြောက်ပါတယ်)ဆနွင်းအနဲငယ် ငြုပ်အရောင်တင်အနဲငယ် ( ငြုပ်သီးမှုန့်ကိုဆနွင်းထည့်သ‌ေလာက်ပဲထည့်ပါနီရဲ‌ေနရင်စားမ‌ေကာင်းပါ)အရသာမှုန့်မျှင်ငပိအနဲငယ်ထည့်နယ်ပါပြီးရင်ထောင်းထားတဲ့အရာတွေကိုခရမ်းသီးကြားထဲထည့်တန်ထည့်နယ်တန်နယ်ပြီးဆီထည့်ပါလက်ဆေးရေးလေးပါထည့်ပြီးအဖုံးဖုံးပြီးစချက်ပါ နူးလောက်မယ်ထင်မှအဖုံးကိုဖွင့်ပါ ဖွင့်ပြီးမနူးသေးရင်ရေနွေးလေးနဲနဲထပ်ထည့်ပါ(အဖုံးထပ်မဖုံးပါနဲ့ဖွင့်လိုက်ဖုံးလိုက်ဆိုခရမ်းသီးအရောင်မလှမှာစိုးလို့ပါ) နူးပြီးဆီပြန်ရင်ရပါပြီ... Credit Khaing Khaing Myint

ငါးနီတူ မန်ကျည်းရွက်အုပ်ချက်

  ငါးနီတူ မန်ကျည်းရွက်အုပ်ချက် ပါဝင်ပစ္စည်းကတော့ ငါးနီတူ / ခရမ်းချဉ်သီး ကြက်သွန်ဖြူ/နီ / ငရုပ်သီးခြောက် /ငါးပိ /ဆား /အရသာမှုန့် /အရောင်တင်မှုန့် ချက်နည်းကတော့ ငါးခြောက်ကို ခဏ ရေစိမ်ထားတယ် ခရမ်းချဉ်သီးတစ်လုံး ကြက်သွန်ဖြူ/နီ အရောင်တင် ငါးပိ (နည်းနည်းထည့်ပေးရတယ် အချဉ်ဓာတ်ထိမ်းဖို့ ) အားလုံးကို ထောင်းသင့်တာထောင်းခြမ်းသင့်တာခြမ်းပီး ဆီသပ်နည်းနည်းကြာတော့ ငါးခြောက်လေးပါထည့်ပီးဆီသပ်ပေးငါးခြောက်လေးကျက်လောက်ပီဆို မန်ကျည်းရွက်ထည့် ဆား အရသာမှူန့် ငရုပ်သီးခြောက်ထောင်းထည့် ကြော် ကိုယ်ကအစပ်မစားလို့ ငြုပ်သီးခြောက်လျှော့ထည့်ထားတယ် စားလို့ရပါပြီရှင် Credit Ei Sandar Khaing

ထမနဲထိုးနည်း

 ထမနဲထိုးနည်း ************** ထမနဲ ထိုးရန်ဖို့••••• စာချိုးလို.မှာခဲ့မယ် ••• တစ်စိတ်ဆန်သည်ကောက်ညှင်းရယ်နှင့်  တစ်ပိဿသာဆီအမှန်သွင်းပါလို.  ချင်း(ဂျင်း) က သုံးဆယ်။ မြေပဲဖြူလှော်တစ်ခွက်ကယ်နှင့်  အုန်းသီးဆန်အတူဖတ်ပါလို့  နှမ်းမပြတ်ဤနည်းနှယ်။ ရေစင်ကြည်ပထည့်ရိုး လက်နှစ်သစ်သာပ ၊  တွက်စစ်ကာချိန်ဆယ်သားရယ်နှင့် ရောနှောကလူအများတို့ရယ်  အားစိုက္လို့ထိုး ...။ မန်လည်ဆရာတော်ဘုရားကြီး ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ ဒီအချိုးဟာ ရှေးမြန်မာလူကြီးများ လက်ဆင့်ကမ်း၍ လာတဲ့ အချိုးဖြစ်သလို ဆရာမကြီးခင်ခင်ထူးရဲ့မအိမ်ကံ ၀တ္ထုထဲမှာ လည်း ဖော်ပြထားတာတွေ့ရပါတယ်  ( စကားချပ် ) (၁) ကောက်ညှင်းဆန်.......(၄)ပြည် (၂ )မြေပဲ.......................(၈၀) ကျပ်သား.. (၃)နှမ်းဆီ(သို.)မြေပဲဆီ.... (၁)ပိသာ (၄) နှမ်းစေ့( မဲ+အဖြူ )......(၃၂) ကျပ်သား (၅) အုန်းသီးစိတ်..............(၂၀) ကျပ်သား.. (၆) ဆား.........................(၇) ကျပ်သား. (၇) ချင်း..........................(၁၅) ကျပ်သား  ထမနဲ မထိုးခင် ကောက်ညှင်းဆန်တွေကို ရေဆေးပြီးအနည်းဆုံး (၃) နာရီခန့် ကြိုတင်၍ ရေစိမ်ထားရပါမယ်...။ မြေပဲတွေကို လှော်ပြီး အ...